Veliko Tarnovo aan de Jantra leunende huisjes gezellige steegjes Gurko Street (artistieke buurt) Vasil Levski Street (winkelstraat) Tsaravets fort Tsaravets fort (klank- en lichtspel) Velika Tarnovo in de mist Central Mall shoppingcentrum

Veliko Tarnovo

‘Als ik naar deze onwaarschijnlijke, onmogelijke stad kijk, heb ik de indruk te hallucineren’ – vrij naar Ivan Vazov (Trotter – Bulgarije – Veliko Tarnovo)

Veliko Tarnovo ligt centraal ten opzichte van drie grote metropolen. Zowel de Bulgaarse hoofdstad Sofia, de kuststad Varna (Zwarte Zee) als de Roemeense hoofdstad Boekarest liggen op slechts 200 km van Veliko.

Vandaag is Veliko Tarnovo een cultureel, historisch, toeristisch en administratief centrum van Bulgarije. Het district omvat 14 steden en 322 dorpjes, samen een bevolking van 295000 mensen.
De stad zelf telt 77000 inwoners waaronder 12000 studenten aan de St Cyril and Methodius universiteit, de tweede grootste van het land.

In veel reisgidsen omschrijven ze Veliko Tarnovo als "koningin der Bulgaarse steden".

Sinds enkele jaren staat Veliko Tarnovo in de top tien van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Oost-Europa.

De architectuur typeert het uitzicht van de stad en wordt in de Jantra rivier weerspiegeld. De traditioneel gebouwde huizen leunen als het ware op elkaar boven de afgrond. Ze creëren smalle straten waar u gezellig kan wandelen. Tijdens de warme zomer kan u er verkoeling zoeken.

Een van de toeristische trekpleisters is Gurko Street. U vindt er antiekwinkels en kleine ateliers waar traditionele ambachten uitgeoefend worden. Op terrasjes kost een biertje net geen euro. In restaurants kan u voor vijf euro van een Bulgaars gerecht proeven, lokale wijn inbegrepen.

In de hoofdstraat Vasil Levski Street vindt u de hippe winkels en een klein winkelcentrum.

Boven de stad domineert de Tsarevetsburcht, een bastion dat herinnert aan de status van hoofdstad tijdens het Bulgaarse koninkrijk (12de – 14de eeuw). Op zomeravonden eist de Tsarevets alle aandacht op tijdens een indrukwekkend klank- en lichtspel.

Tips om te bezichtigen:
- Tsarevets Hill
- kerken: St. Dimitar’s Church, "St. Peter and Paul" Church, St George’s Church, The Church of the Holy Forty Martyrs, "The Assumption of the Holy Virgin" Church
- musea: The museum of The Bulgarian Revival and the Constituent Assembly, The “Sarafkina House” Museum, Archeological Museum “Veliko Turnovo – the capital of Bulgaria ХII – ХIV century”
- renaissance huis “House of Sarafina”
- huis van de aap
- herberg van Hadji Nikoli
- Assenmonument
- Kunstgalerij

De inwoners van Veliko Tarnovo houden niet alleen van hun stad als historisch centrum. Ze leven graag in deze bruisende ‘grootstad’. Er zijn voldoende jobs, scholen, winkels, uitgaansgelegenheden, lekkere restaurants met traditionele gerechten… Het stadsbestuur organiseert vele evenementen. De studenten kunnen er aan één van de grootste universiteiten van Bulgarije studeren.

Central Mall is het grootste shoppingcentrum uit de streek. In dit gloednieuwe complex vindt u meer dan zestig winkels van bekende merken aan Bulgaarse (goedkope) prijzen.
Naast winkelen kan u er ook naar de bioscoop, de bowling, het wellness center of het casino.

Net buiten de stad treft u andere winkelketens aan zoals Technomarket (Mediamarkt), Metro (Makro) en Praktiker (doe-het-zelfzaak).

In de onmiddellijke omgeving van Veliko Tarnovo treft u vele beroemde kloosters aan. Het stadje Arbanassi (4km) is een museumdorpje dat de Unesco als werelderfgoed beschermde.
Elena is even pittoresk en ligt aan een groot meer.